Október

Az október 23-i ünnepi megemlékezés a Faluháznál lesz 23-án 17 órakor.

Világsakkfesztivál

Október 13-án rendezték meg a Világsakkfesztivál programot, melynek keretében iskolánkban is sakkversenyt szerveztünk. Négy korcsoportban összesen 45 diák versenyzett. Voltak közöttük akiknek ez volt az első megmérettetésük, de szép számmal akadtak már rutinos versenyzők is. Nem meglepő módon a rutinosabb versenyzők kerültek a díjazottak közé. Valamennyi korcsoportban az első három helyezett érmet, az első hat tárgyjutalmat és valamennyi résztvevő emléklapot kapott. A rendezvényt a Tandem SE támogatta, a versenyt Máthé Gáspár, Dóczi Balázs és Dan Dániel segítette lebonyolítani. Érmesek:
Alsós leány: 1 .Csillag Boglárka 2.Tamás Zsófia 3. Kerényi Lilla
Felsős leány: 1. Kovács Dorina 2. Verőczi Janka 3. Zhai Yu Fan
Alsós fiú: 1.Dan Mánuel 2. Tamás Bálint 3. Kovács Balázs
Felsős fiú : 1. Palovics Krisztián 2. Gavallér Bogát 3. Takács Dominik

Miovecz János

Szeptember

A Magyar Diáksport Napja

2018. Szeptember 28-án iskolánkban is megtartottuk az Európai Diáksport Napját. -14 órától Burbucs Edit tanárnő és osztálya vezetésével egy közös, jó hangulatú bemelegítéssel kezdtünk, melyen valamennyi diák és tanár részt vett. - Ezt követte egy országos rendezvény, melyben 2018 méteres futásra hívtuk a diákokat. - Célba érkezés után iskolánkban arra voltunk kíváncsiak kik a leggyorsabb diákok nálunk. A leggyorsabb diák futóversenyen 100 méteres távot kellett a diákoknak leküzdeni. Nemenként és korcsoportonként válogattuk a futamokat, összesen 10 különböző mezőny indult. Lelkes szurkoló tábor alakult ki, mely szintén segítette a versenyzőket. Az eredmények a következőképpen alakultak: III. helyezettek: Dóczi Lilla, Lukács Bence, Varga Laura, Weisz Roland, Bordás Bianka, Héjjas Ádám, Szombathelyi Tenke, Evele Fanni, Pápai Szabolcs, Fekete Balázs. II. helyezettek: Passa Dorka, Holló Hédi, Viesner Colin, Klotz József, Sütöri Liza, Vajay Levente, Horváth Efraim, Gévicz Virág, Tóth Maja, Máté Adrián, I. helyezettek: Pupos Virág, Horváth Mónika, Udvaros Bence, Őze Olivér, Kiss Dana, Szalai Boglárka, Fekete Patrik, Smidt Dávid, Forgó Martina, Horváth Zsolt, A futóversenyt a felső tagozatban osztályonkénti labdarúgó házibajnokság, alsó tagozatban teremhoki követte. Újdonságként jelent meg az evezés lehetősége iskolánkban.
A Magyar Diáksport Napja alkalmából először próbálhatták ki diákjaink az evezést. Az Együtt a Jövőnkért’95 alapítvány és a Tandem SE által vásárolt 1-1 indián kenut, melynek segítségével a Petörke tavon kellemes őszi időben tucatnyi diák ismerkedett az evezés fortélyaival. A tanulókat Nagy Sándor túravezető és Hegyeshalmi Csaba pedagógus oktatta az alapvető ismeretekre.

Hegyeshalmi Csaba, Miovecz János

Tanévnyitó ünnepély

Június

Ballagás és tanévzáró ünnepély

Hunyadi est

Május

Erdélyi cool - túra

A Határtalanul pályázat keretén belül az idei 7.a és 7.b osztály volt az első iskolánkból, aki részt vehetett ezen a fantasztikus utazáson. Gyönyörű helyeken jártunk, és köszönjük a lehetőséget tanárainknak: Andi néninek, Ági néninek és Sanyi bácsinak! Szabó Viktória készített úti beszámolót. A beszámoló itt olvasható.

HUNYADI – KUPA ÉS INTÉZMÉNYI BOZSIK PROGRAM

2018. május 25-én pénteken megrendezésre került az immár hagyományos Hunyadi Kupa. A IV. korcsoportos fiúknál a résztvevők: Kadarkút, Kaposfő, Taszár, és Iskolánk A III. – IV. korcsoportos leányoknál iskolánk két csapattal vett részt, valamit a kaposfői és a taszári iskola tanulói képviselték intézményüket.
A fiúknál a körmérkőzések után a sorrend:
1. Kaposfő 2. Kaposmérő Hunyadi iskola 3. Kadarkút 4. Taszár
A leányoknál:
1. Kaposmérő Hunyadi 1. csapata 2. Taszár 3. Kaposmérő 2. csapata 4. Kaposfő
A sportszerű mérkőzéseket sok tanulónk tekintette meg és szurkolásukkal hozzájárultak a sikeres szerepléshez. Külön díjat kapott: Pupos Virág és Béres Csenge egész éves sikeres munkájáért, valamint Bálint Martin sportszerű teljesítményéért. A díjakat iskolánk igazgatója Miovecz János adta át.

Zádor Tibor edző – testnevelő

"Hétfejű Tündér"

Ebben a tanévben is részt vettünk a komplex alsó tagozatos csapatversenyen. Három könyvet - Berg Judit: Rumini, Erich Kastner:Pötyi és Anti, Lázár Ervin:Szegény Dzsoni és Árnika című gyermekregényeket - kellett elolvasniuk a versenyzőknek. Csapatunk- "Jé Elek"- tagjai: Novák Lora és Verőczi Janka 4. osztályos, Dóczi Lilla és Czár Levente 3. osztályos tanulóink a levelező, 1-2. fordulók eredménye alapján bejutott a megyei döntőbe, ahol sikeresen szerepeltünk. Gratulálunk!

Horváthné Pap Mária

Április

Leány labdarúgás

Leány csapatunk a megyei diákolimpiai döntőn 3. helyezést ért el. A csapat tagjai: Béres Csenge, Pupos Virág, Árvai Fanni, Szombathelyi Tenke, Kozma Lilla Bíborka, Passa Dorka, Homan Klaudia, Fábos Katinka. Felkészítő: Zádor Tibor

Zádor Tibor

Logo országos programozási verseny

Ebben a tanévben már 6. alkalommal jutottunk be a Logo programozó verseny országos fordulójába. A megyei fordulóban Kiss Péter 2., Szalai Bálint a 3. helyezést érte el magas pontszámmal. Az országos versenyt a hagyományok szerint az Eötvös Lóránd Tudományegyetem informatika karán rendezték meg. Az országos forduló jóval nehezebb volt, mint a megyei. A fiúk 3 órán keresztül küzdöttek a nehéz programozási feladatokkal, de nagyon szépen szerepeltek. A 75 versenyző közül Kiss Péter a 15., Szalai Bálint a 26. helyezést érte el. Gratulálunk eredményes szereplésükhöz!

Fila Gyula

A Föld napja

2018. április 23-án, hétfőn a Föld napja alkalmából hagyományosan, Intézményünk tanulói és tanáriai hulladékgyűjtő programmal tisztelegtek e jeles nap előtt. Osztályok szerint, a kijelölt helyeken, megtisztították Iskolánkat és környékét – mindenféle hulladéktól. Tanulóink rövid idő alatt széppé varázsolták környezetünket. Reméljük, hogy a hulladékgyűjtés jó szokássá válik!

Zádor Tibor

Fordított nap

Kinder+ SPORT program

Iskolánk 2017. októberében pályázott erre az országos versenyre, melynek célja a sport megszerettetése, a csapatjáték szabályainak erősítése volt. A dél-dunántúli régióba nevezők közül 14 fős csapatunk hetente egy alkalommal készült a regionális elődöntőre. A 16 feladat begyakorlásában a budapesti felkészítésen kapott zsáknyi ajándék sportszer segítette munkánkat. Emellett minden hónapban pontgyűjtő feladatokkal iskolánknak százezer forint értékű sportszercsomagot szereztünk. Egy héttel a verseny előtt sorsolták ki azt a hét feladatot, amiben április 12-én összemérhettük ügyességünket. Tornatermünk volt a verseny helyszíne, ahol tengelici, somogyfajszi és homokszentgyörgyi gyerekekkel versenyeztünk. Vidám kis csapatunk a jó hangulatú délelőttön az előkelő harmadik helyezést szerezte meg. Az élményeinken túl tornazsák és póló volt a személyes jutalmunk.
Csapatunk tagjai voltak: Kovács Gábor, Kulcsár Barna, Szalai Csenge, Gavallér Csenge, Lukács Bence, Csőkör Noel, Orgyán Emma, Strommájer Anna, Héjjas Ádám, Lőrinczi Bence, Marosvölgyi Míra, Gavallér Csillag, Csiszár Bence és Szilágyi Ádám.

Mioveczné Kóródi Anikó

Természettudományok Doktora

2018. április 9-én részt vettünk Somogyjádon a természettudományos versenyen. Minden évben hat tantárgyból, matematika, fizika, kémia, biológia, földrajz, informatika, mérik össze a környező iskolák 7. és 8. évfolyamos tanulói tudásukat. Már az előző években is sikeresen szerepeltünk, és így volt ez az idei tanévben is. Szabó Viktória 7. évfolyamon, Csordás Gergely pedig a 8. évfolyamon hozta el az első helyet. Gratulálunk nekik és tanáraiknak is!

Velnerné Stark Rózsa

Március

Országos sakkverseny

Március 28- és 30-a között Máté Adrián Miskolcon Országos egyéni sakkversenyen vett részt. Amatőr (pontszám nélküli) kategóriában a megyei egyéni verseny megnyerése után korcsoportjában Országos szinten is megmérette magát – és nem vallott szégyent. A II. korcsoportban (9-10 évesek) versenyzett 23 társa között. Március 29-én, csütörtökön hat fordulót bonyolítottak le pénteken pedig további hármat. Adrián az első partit megnyerte, okosan taktikusan, jól gazdálkodva az idejével. Sajnos a többi játszmát elveszítette a nagyon erős mezőnyben, de soha nem játszott alárendelt szerepet. Erőnyerőként szerzett még egy pontot, így két ponttal zárta a versenyt. Minden elismerést megérdemel, hiszen korcsoportjában, az amatőrök között az ország egyik legjobb sakkozója.

Cserman Sándor

„Vaktyúk is talál szemet”

A „Vaktyúk is talál szemet” című 5 hetes anyanyelvi verseny a kaposmérői és a kadarkúti általános iskola kooperációjában valósult meg. Több mint 50 diák tette próbára tudását 5 héten keresztül a változatos online feladatok megoldásakor. Dénesné Szak Andrea és Pandúr Emese, a verseny kitalálói egy a Magyar Nyelvstratégiai Intézet által kiírt pályázat győzteseként valósították meg a diákok anyanyelvi nevelését célzó projektjüket. A záró rendezvényre március 23-án került sor a kaposmérői faluházban, ahol Bosnyák Viktória írónő tartott író-olvasó találkozót.

Dénesné Szak Andrea

Március 15.

Képek:Facebook/Kaposmérő-fényképalbuma

Február

Február 27-én falunk szülöttére, Fodor Andrásra emlékeztünk. Az iskolarádióban elhangzott rövid műsor után koszorút helyeztünk el a költő szobránál. Közreműködtek: Szalai Csenge és Schvicz Nóra 2. osztályos tanulók és Fodor András: Mérei dombok című versét Dávidházi Lilla 6. osztályos tanuló mondta el.

Kadaravek Judit

Jól szerepeltek sakkozóink!

Február 3-án Balatonlellén bonyolították le az egyéni sakk diákolimpiát Balatonlellén. Itt Máté Adrián kiválóan szerepelt, megyebajnok lett, így részt vehet Miskolcon az országos döntőn. Február 22-én került sor a megyei sakk-csapat diákolimpiai döntőjére Balatonföldváron. Iskolánk először indított leány csapatot. Összességében szép eredmény született. Alsós leányaink második helyezést, míg alsós fiú csapatunk harmadik helyezést szerzett. Iskolánkat az alábbi tanulók képviselték: Novák Lora, Verőczi Janka, Dóczi Lilla, Máté Adrián, Czinkota-Bese Máté, Vincze Dániel, Őze Levente, Dóczi Levente.

Miovecz János

Tanulmányi versenyek a Táncsics Gimnáziumban

Ebben a tanévben is szép sikerek születtek a Táncsics Gimnáziumban rendezett tanulmányi versenyeken. Miovecz Máté 8. o. tanuló informatikából 1 ponttal lemaradva az 1. helyről  az előkelő II. helyezést érte el. Csordás Gergely 8. o. tanuló történelemből szintén II. helyezést ért el.
Simon Violetta Virág 8. o. tanuló a német nyelvi versenyen vett részt, és kimagasló teljesítményéért különdíjat kapott. A díjakat ünnepélyes eredményhirdetésen vehettük át, Reőthy Ferenc igazgató úrtól.

Fila Gyula

Farsang

December

Karácsonyi ünnepély

Mesemondó verseny

Nekem az ünnep, nekem a mese címmel rendeztek az adventi ünnepkörhöz, karácsonyhoz kapcsolódó mesemondó versenyt az Együd Árpád Művelődési Központban. Az 1.-2. osztályos korcsoportban Schvicz Nóra Száva 2. osztályos tanuló első helyezést ért el. Nóri meséjét előadta a Pajtaszínházban is, interjút és felvételt készített vele a Kaposvár Most, nemsokára a Kapos Televízióban is láthatjuk őt.

Kadaravek Judit

Pályaválasztási bemutató

December 1-én a Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolába képviselői tartottak iskolánkban pályaválasztási bemutatót a 8. osztályosoknak. Az iskola és a lehetőségek bemutatása után a tanulók 3 csoportban ismerkedhettek meg különböző laboratóriumi vizsgálatokkal, mérésekkel és kipróbálhatták ügyességüket különböző péksütemények megformázásában. A tanulók nagyon lelkesen és fegyelmezetten végezték el az érdekes feladatokat.

Fila Gyula

November

A magyar labdarúgás napja

November 25-én a Magyar labdarúgás napja alkalmából sportnapot tartottunk. A faliújságon szokás szerint a legendás csapat játékosait láthatták tanulóink. Délután az érdeklődő tanulók a Puskás Ferencről készült filmet nézhették meg, majd következtek a foci meccsek. Az ötödik osztályosok a hatodikosokkal, a hetedikesek a nyolcadikasokkal mérkőztek meg.
Eredmények: 5.o - 6.o fiú 1-3. 5.o - 6.o lány 1-11. 7.o - 8.o fiú 0-1. 7.o-8.o lány 8-0.

Zádor Tibor

Filharmónia koncert

2017.11.23-án Filharmónia koncerten jártunk a Kaposvári Szivárvány Kultúrpalotában 30 kisdiákkal. A koncert témája a népi hangszerek keretén belül is a harmonika volt. A nagy zeneszerzők híres művei közül megismerkedhettünk Vivaldi : Négy évszak című művétől Weiner Leó: Rókatáncán át a Star Wars című film címdaláig sok mindennel, ami most ezen az előadáson rendhagyó módon a harmonika közreműködésével szólalt meg. A koncertsorozat 2018 elején folytatódik.

Burbucs Edit

Kinder+SPORT

Iskolánk sikeresen pályázott az idei Kinder + sport versenyre, melynek során bekerült az ország 64 kiválasztott iskolája közé. A versennyel kapcsolatos részletes leírás a mellékletben található.
Pályázati kiírás

Október

Töklámpás verseny

Ebben az évben is sok érdekes és fantáziadús töklámpás készült, amit most is az iskola előtt állítottunk ki. A szünetekben érdekes ügyességi játékokban vehettek részt a diákok. Volt almahalászat vízből, talicskatoló verseny, tök célba gurítása, célba dobás, egyensúlyozás. Tanulóink lelkesen próbálták ki a feladatokat. Közben a konyhán megsütötték a gyakorlókertben termelt sütőtököt, amit utána a gyerekek fogyasztottak el.

Jakab Márta és Filáné Varga Éva

Október 23.

Láthatatlan valóság

Október 24-én a 2. osztályosok a Megyei Könyvtárban jártak. A Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesülete által szervezett Láthatatlan valóság című programon vettünk részt. Kipróbálhattuk, milyen is a sérült emberek élete. Megismerkedtünk különböző - a vakok életét segítő – eszközökkel, játékokkal. Braille írással mindenki leírhatta a saját nevét. Sötét teremben, bekötött szemmel kellett a tapintásunkat és a szaglásunkat használva felismerni dolgokat, megoldani feladatokat. Szemüvegek segítségével megtapasztalhattuk, hogy rajzolhatunk, írhatunk, gyurmázhatunk, ha valamilyen komolyabb látásproblémával küzdünk. Végül bekötött szemmel próbáltuk ki, miként lehet a fehér bot segítségével közlekedni. Nagyon jól éreztük magunkat, sok élményt gyűjtöttünk.

Kadaravek Judit

Pályaválasztási kiállítás

Október 13-án a 8.osztályosok pályaválasztási kiállításon vettek részt a Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolában. 21 középiskola valamint egyetemek, kollégiumok is képviseltették magukat. A pályaválasztásban még bizonytalan diákok gyűjthettek prospektusokat, akik már döntöttek felkereshették leendő iskolájukat és információkat kaphattak az ott lévő diákoktól, tanároktól. Nagyon sok volt az érdeklődő, folyamatosan jöttek az osztályok, így a többség hamar "kimenekült" a szabad levegőre.

Fila Gyula

Szeptember

Beiskolázási segélyek kifizetése

Rajzpályázat

A Takács Gyula Megyei Könyvtár által meghirdetett "Ne féljetek!" című rajzpályázaton Rockenbauer Petra 2. osztályos tanuló az alsó tagozatosok között I. helyezést ért el. Felkészítő tanára: Csermann Sándor. Szeretettel gratulálunk! Beszámoló a rajzpályázatról.

Csibésztúra

A 7. évfolyamosok a tavalyi tanévben részt vettek a MATEHETSZ által szervezett Csibésztúra bajnokságon, ahol a teljesítményük alapján bekerültek a 10 legjobban teljesítő osztály közé. Ennek jutalmaként szeptember 8-án részt vettek egy budapesti jutalomkiránduláson. Az első program az Aquincumi múzeumban tett látogatás volt, ahol visszarepítették a csoportot az ókori Buda világába. A második állomás a fővárosi állatkert volt, ahol felfedeztük az állatkert egész területét. A harmadik állomás, a Láthatatlan kiállítás igazi élményt nyújtott mindenki számára. Beleélhettük magunkat egy óra erejéig a látássérültek életébe. Sok élménnyel és az új tanévre feltöltődve tértünk haza.

Beszámoló képekkel.

Dénesné Szak Andrea

Tisztelt Szülők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az iskola új mobilszáma: +36 30-7841524

Augusztus

Tanévnyitó ünnepély