Június

Ballagás

Hunyadi est

Május

Erdélyi cool - túra

A Határtalanul pályázat keretén belül az idei 7.a és 7.b osztály volt az első iskolánkból, aki részt vehetett ezen a fantasztikus utazáson. Gyönyörű helyeken jártunk, és köszönjük a lehetőséget tanárainknak: Andi néninek, Ági néninek és Sanyi bácsinak! Szabó Viktória készített úti beszámolót. A beszámoló itt olvasható.

HUNYADI – KUPA ÉS INTÉZMÉNYI BOZSIK PROGRAM

2018. május 25-én pénteken megrendezésre került az immár hagyományos Hunyadi Kupa. A IV. korcsoportos fiúknál a résztvevők: Kadarkút, Kaposfő, Taszár, és Iskolánk A III. – IV. korcsoportos leányoknál iskolánk két csapattal vett részt, valamit a kaposfői és a taszári iskola tanulói képviselték intézményüket.
A fiúknál a körmérkőzések után a sorrend:
1. Kaposfő 2. Kaposmérő Hunyadi iskola 3. Kadarkút 4. Taszár
A leányoknál:
1. Kaposmérő Hunyadi 1. csapata 2. Taszár 3. Kaposmérő 2. csapata 4. Kaposfő
A sportszerű mérkőzéseket sok tanulónk tekintette meg és szurkolásukkal hozzájárultak a sikeres szerepléshez. Külön díjat kapott: Pupos Virág és Béres Csenge egész éves sikeres munkájáért, valamint Bálint Martin sportszerű teljesítményéért. A díjakat iskolánk igazgatója Miovecz János adta át.

Zádor Tibor edző – testnevelő

"Hétfejű Tündér"

Ebben a tanévben is részt vettünk a komplex alsó tagozatos csapatversenyen. Három könyvet - Berg Judit: Rumini, Erich Kastner:Pötyi és Anti, Lázár Ervin:Szegény Dzsoni és Árnika című gyermekregényeket - kellett elolvasniuk a versenyzőknek. Csapatunk- "Jé Elek"- tagjai: Novák Lora és Verőczi Janka 4. osztályos, Dóczi Lilla és Czár Levente 3. osztályos tanulóink a levelező, 1-2. fordulók eredménye alapján bejutott a megyei döntőbe, ahol sikeresen szerepeltünk. Gratulálunk!

Horváthné Pap Mária

Április

Leány labdarúgás

Leány csapatunk a megyei diákolimpiai döntőn 3. helyezést ért el. A csapat tagjai: Béres Csenge, Pupos Virág, Árvai Fanni, Szombathelyi Tenke, Kozma Lilla Bíborka, Passa Dorka, Homan Klaudia, Fábos Katinka. Felkészítő: Zádor Tibor

Zádor Tibor

Logo országos programozási verseny

Ebben a tanévben már 6. alkalommal jutottunk be a Logo programozó verseny országos fordulójába. A megyei fordulóban Kiss Péter 2., Szalai Bálint a 3. helyezést érte el magas pontszámmal. Az országos versenyt a hagyományok szerint az Eötvös Lóránd Tudományegyetem informatika karán rendezték meg. Az országos forduló jóval nehezebb volt, mint a megyei. A fiúk 3 órán keresztül küzdöttek a nehéz programozási feladatokkal, de nagyon szépen szerepeltek. A 75 versenyző közül Kiss Péter a 15., Szalai Bálint a 26. helyezést érte el. Gratulálunk eredményes szereplésükhöz!

Fila Gyula

A Föld napja

2018. április 23-án, hétfőn a Föld napja alkalmából hagyományosan, Intézményünk tanulói és tanáriai hulladékgyűjtő programmal tisztelegtek e jeles nap előtt. Osztályok szerint, a kijelölt helyeken, megtisztították Iskolánkat és környékét – mindenféle hulladéktól. Tanulóink rövid idő alatt széppé varázsolták környezetünket. Reméljük, hogy a hulladékgyűjtés jó szokássá válik!

Zádor Tibor

Fordított nap

Kinder+ SPORT program

Iskolánk 2017. októberében pályázott erre az országos versenyre, melynek célja a sport megszerettetése, a csapatjáték szabályainak erősítése volt. A dél-dunántúli régióba nevezők közül 14 fős csapatunk hetente egy alkalommal készült a regionális elődöntőre. A 16 feladat begyakorlásában a budapesti felkészítésen kapott zsáknyi ajándék sportszer segítette munkánkat. Emellett minden hónapban pontgyűjtő feladatokkal iskolánknak százezer forint értékű sportszercsomagot szereztünk. Egy héttel a verseny előtt sorsolták ki azt a hét feladatot, amiben április 12-én összemérhettük ügyességünket. Tornatermünk volt a verseny helyszíne, ahol tengelici, somogyfajszi és homokszentgyörgyi gyerekekkel versenyeztünk. Vidám kis csapatunk a jó hangulatú délelőttön az előkelő harmadik helyezést szerezte meg. Az élményeinken túl tornazsák és póló volt a személyes jutalmunk.
Csapatunk tagjai voltak: Kovács Gábor, Kulcsár Barna, Szalai Csenge, Gavallér Csenge, Lukács Bence, Csőkör Noel, Orgyán Emma, Strommájer Anna, Héjjas Ádám, Lőrinczi Bence, Marosvölgyi Míra, Gavallér Csillag, Csiszár Bence és Szilágyi Ádám.

Mioveczné Kóródi Anikó

Természettudományok Doktora

2018. április 9-én részt vettünk Somogyjádon a természettudományos versenyen. Minden évben hat tantárgyból, matematika, fizika, kémia, biológia, földrajz, informatika, mérik össze a környező iskolák 7. és 8. évfolyamos tanulói tudásukat. Már az előző években is sikeresen szerepeltünk, és így volt ez az idei tanévben is. Szabó Viktória 7. évfolyamon, Csordás Gergely pedig a 8. évfolyamon hozta el az első helyet. Gratulálunk nekik és tanáraiknak is!

Velnerné Stark Rózsa

Március

Országos sakkverseny

Március 28- és 30-a között Máté Adrián Miskolcon Országos egyéni sakkversenyen vett részt. Amatőr (pontszám nélküli) kategóriában a megyei egyéni verseny megnyerése után korcsoportjában Országos szinten is megmérette magát – és nem vallott szégyent. A II. korcsoportban (9-10 évesek) versenyzett 23 társa között. Március 29-én, csütörtökön hat fordulót bonyolítottak le pénteken pedig további hármat. Adrián az első partit megnyerte, okosan taktikusan, jól gazdálkodva az idejével. Sajnos a többi játszmát elveszítette a nagyon erős mezőnyben, de soha nem játszott alárendelt szerepet. Erőnyerőként szerzett még egy pontot, így két ponttal zárta a versenyt. Minden elismerést megérdemel, hiszen korcsoportjában, az amatőrök között az ország egyik legjobb sakkozója.

Cserman Sándor

„Vaktyúk is talál szemet”

A „Vaktyúk is talál szemet” című 5 hetes anyanyelvi verseny a kaposmérői és a kadarkúti általános iskola kooperációjában valósult meg. Több mint 50 diák tette próbára tudását 5 héten keresztül a változatos online feladatok megoldásakor. Dénesné Szak Andrea és Pandúr Emese, a verseny kitalálói egy a Magyar Nyelvstratégiai Intézet által kiírt pályázat győzteseként valósították meg a diákok anyanyelvi nevelését célzó projektjüket. A záró rendezvényre március 23-án került sor a kaposmérői faluházban, ahol Bosnyák Viktória írónő tartott író-olvasó találkozót.

Dénesné Szak Andrea

Március 15.

Képek:Facebook/Kaposmérő-fényképalbuma

Február

Február 27-én falunk szülöttére, Fodor Andrásra emlékeztünk. Az iskolarádióban elhangzott rövid műsor után koszorút helyeztünk el a költő szobránál. Közreműködtek: Szalai Csenge és Schvicz Nóra 2. osztályos tanulók és Fodor András: Mérei dombok című versét Dávidházi Lilla 6. osztályos tanuló mondta el.

Kadaravek Judit

Jól szerepeltek sakkozóink!

Február 3-án Balatonlellén bonyolították le az egyéni sakk diákolimpiát Balatonlellén. Itt Máté Adrián kiválóan szerepelt, megyebajnok lett, így részt vehet Miskolcon az országos döntőn. Február 22-én került sor a megyei sakk-csapat diákolimpiai döntőjére Balatonföldváron. Iskolánk először indított leány csapatot. Összességében szép eredmény született. Alsós leányaink második helyezést, míg alsós fiú csapatunk harmadik helyezést szerzett. Iskolánkat az alábbi tanulók képviselték: Novák Lora, Verőczi Janka, Dóczi Lilla, Máté Adrián, Czinkota-Bese Máté, Vincze Dániel, Őze Levente, Dóczi Levente.

Miovecz János

Tanulmányi versenyek a Táncsics Gimnáziumban

Ebben a tanévben is szép sikerek születtek a Táncsics Gimnáziumban rendezett tanulmányi versenyeken. Miovecz Máté 8. o. tanuló informatikából 1 ponttal lemaradva az 1. helyről  az előkelő II. helyezést érte el. Csordás Gergely 8. o. tanuló történelemből szintén II. helyezést ért el.
Simon Violetta Virág 8. o. tanuló a német nyelvi versenyen vett részt, és kimagasló teljesítményéért különdíjat kapott. A díjakat ünnepélyes eredményhirdetésen vehettük át, Reőthy Ferenc igazgató úrtól.

Fila Gyula

Farsang

December

Karácsonyi ünnepély

Mesemondó verseny

Nekem az ünnep, nekem a mese címmel rendeztek az adventi ünnepkörhöz, karácsonyhoz kapcsolódó mesemondó versenyt az Együd Árpád Művelődési Központban. Az 1.-2. osztályos korcsoportban Schvicz Nóra Száva 2. osztályos tanuló első helyezést ért el. Nóri meséjét előadta a Pajtaszínházban is, interjút és felvételt készített vele a Kaposvár Most, nemsokára a Kapos Televízióban is láthatjuk őt.

Kadaravek Judit

Pályaválasztási bemutató

December 1-én a Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolába képviselői tartottak iskolánkban pályaválasztási bemutatót a 8. osztályosoknak. Az iskola és a lehetőségek bemutatása után a tanulók 3 csoportban ismerkedhettek meg különböző laboratóriumi vizsgálatokkal, mérésekkel és kipróbálhatták ügyességüket különböző péksütemények megformázásában. A tanulók nagyon lelkesen és fegyelmezetten végezték el az érdekes feladatokat.

Fila Gyula

November

A magyar labdarúgás napja

November 25-én a Magyar labdarúgás napja alkalmából sportnapot tartottunk. A faliújságon szokás szerint a legendás csapat játékosait láthatták tanulóink. Délután az érdeklődő tanulók a Puskás Ferencről készült filmet nézhették meg, majd következtek a foci meccsek. Az ötödik osztályosok a hatodikosokkal, a hetedikesek a nyolcadikasokkal mérkőztek meg.
Eredmények: 5.o - 6.o fiú 1-3. 5.o - 6.o lány 1-11. 7.o - 8.o fiú 0-1. 7.o-8.o lány 8-0.

Zádor Tibor

Filharmónia koncert

2017.11.23-án Filharmónia koncerten jártunk a Kaposvári Szivárvány Kultúrpalotában 30 kisdiákkal. A koncert témája a népi hangszerek keretén belül is a harmonika volt. A nagy zeneszerzők híres művei közül megismerkedhettünk Vivaldi : Négy évszak című művétől Weiner Leó: Rókatáncán át a Star Wars című film címdaláig sok mindennel, ami most ezen az előadáson rendhagyó módon a harmonika közreműködésével szólalt meg. A koncertsorozat 2018 elején folytatódik.

Burbucs Edit

Kinder+SPORT

Iskolánk sikeresen pályázott az idei Kinder + sport versenyre, melynek során bekerült az ország 64 kiválasztott iskolája közé. A versennyel kapcsolatos részletes leírás a mellékletben található.
Pályázati kiírás

Október

Töklámpás verseny

Ebben az évben is sok érdekes és fantáziadús töklámpás készült, amit most is az iskola előtt állítottunk ki. A szünetekben érdekes ügyességi játékokban vehettek részt a diákok. Volt almahalászat vízből, talicskatoló verseny, tök célba gurítása, célba dobás, egyensúlyozás. Tanulóink lelkesen próbálták ki a feladatokat. Közben a konyhán megsütötték a gyakorlókertben termelt sütőtököt, amit utána a gyerekek fogyasztottak el.

Jakab Márta és Filáné Varga Éva

Október 23.

Láthatatlan valóság

Október 24-én a 2. osztályosok a Megyei Könyvtárban jártak. A Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesülete által szervezett Láthatatlan valóság című programon vettünk részt. Kipróbálhattuk, milyen is a sérült emberek élete. Megismerkedtünk különböző - a vakok életét segítő – eszközökkel, játékokkal. Braille írással mindenki leírhatta a saját nevét. Sötét teremben, bekötött szemmel kellett a tapintásunkat és a szaglásunkat használva felismerni dolgokat, megoldani feladatokat. Szemüvegek segítségével megtapasztalhattuk, hogy rajzolhatunk, írhatunk, gyurmázhatunk, ha valamilyen komolyabb látásproblémával küzdünk. Végül bekötött szemmel próbáltuk ki, miként lehet a fehér bot segítségével közlekedni. Nagyon jól éreztük magunkat, sok élményt gyűjtöttünk.

Kadaravek Judit

Pályaválasztási kiállítás

Október 13-án a 8.osztályosok pályaválasztási kiállításon vettek részt a Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolában. 21 középiskola valamint egyetemek, kollégiumok is képviseltették magukat. A pályaválasztásban még bizonytalan diákok gyűjthettek prospektusokat, akik már döntöttek felkereshették leendő iskolájukat és információkat kaphattak az ott lévő diákoktól, tanároktól. Nagyon sok volt az érdeklődő, folyamatosan jöttek az osztályok, így a többség hamar "kimenekült" a szabad levegőre.

Fila Gyula

Szeptember

Beiskolázási segélyek kifizetése

Rajzpályázat

A Takács Gyula Megyei Könyvtár által meghirdetett "Ne féljetek!" című rajzpályázaton Rockenbauer Petra 2. osztályos tanuló az alsó tagozatosok között I. helyezést ért el. Felkészítő tanára: Csermann Sándor. Szeretettel gratulálunk! Beszámoló a rajzpályázatról.

Csibésztúra

A 7. évfolyamosok a tavalyi tanévben részt vettek a MATEHETSZ által szervezett Csibésztúra bajnokságon, ahol a teljesítményük alapján bekerültek a 10 legjobban teljesítő osztály közé. Ennek jutalmaként szeptember 8-án részt vettek egy budapesti jutalomkiránduláson. Az első program az Aquincumi múzeumban tett látogatás volt, ahol visszarepítették a csoportot az ókori Buda világába. A második állomás a fővárosi állatkert volt, ahol felfedeztük az állatkert egész területét. A harmadik állomás, a Láthatatlan kiállítás igazi élményt nyújtott mindenki számára. Beleélhettük magunkat egy óra erejéig a látássérültek életébe. Sok élménnyel és az új tanévre feltöltődve tértünk haza.

Beszámoló képekkel.

Dénesné Szak Andrea

Tisztelt Szülők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az iskola új mobilszáma: +36 30-7841524

Augusztus

Tanévnyitó ünnepély

Június

Versenyeredményeink a 2016-2017-es tanévben

Iskolai könyvtárból kölcsönözhető tankönyvek a 2017/18-as tanévben

Ballagás és tanévzáró

Hunyadi est

Iskolánk egyik hagyományőrző eseményeként ismét megrendezésre került a Hunyadi est, melyen több művészeti ágban is megmutatkozhattak iskolánk volt és jelenlegi tanulói, valamint más vendégiskolák, egyesületek diákjai. A tehetséges apró hegedűs kislánytól, a lágy áriát játszó szaxofonoson át, a mai igényes popzenét kedvelő énekes előadókig színes volt a repertoár, így sokféle zenei irányzatba betekintést kaphatott a közönség. A zenés előadók mellett még helyet kaptak a műsorban a művészeti iskolás néptáncos tanulók, a kaposvári Nita Dance Klub táncosai éppúgy, mint a költészetet méltányoló verskedvelők. „Ahol virágzik a kultúra, ott a szívnek otthona.”

Burbucs Edit

Diáknap

Június 13-án kedden, az iskola apraja – nagyja a tanár-diák foci után útra kelt, hogy a Diákönkormányzat képviselői által kialakított 5 állomáson próbára tegye ügyességét. A feladatok között szerepelt zsákban ugrálás, erdei állatok keresése, közlekedés fatalpakkal, hullahopp karikás és öltözködős feladat. A gyerekeket az utolsó állomás teljesítése után, az iskola udvarán finom szalonna várta, amit nyársra tűzve megsüthettek.

Hanzel Ágnes

Hunyadi-kupa

Ismét megrendeztük a hagyományos, immár a 22. Hunyadi Kupát, 4-4 fiú illetve leány csapat részvételével. A fiúknál iskolánkon kívül Kaposfő, Taszár és Nagybajom, a leányoknál Kaposfő, Taszár és iskolánk két csapata vett részt.
A fiúk végeredménye: 1. Kaposfő 2. Kaposmérő 3. Nagybajom 4. Taszár
Iskolánk legjobb játékosa: Szűcs Barnabás lett.
A leányoknál- Bozsik-program keretében: 1. Taszár 2. Kaposmérő 1 3. Kaposfő 4. Kaposmérő 2
A leányoknál a legjobb játékos Tefner Katrin és Passa Dorka lett.
Magas színvonalú és sportszerű mérkőzéseket láthattunk. Számunkra jó felkészülés volt ez a torna az országos döntőre, amelyet Miskolcon rendeznek június 18-21-én. Hajrá Mérő!

Zádor Tibor

Iskolakert

Az idei tanévtől az iskolakertet kis parcellákra osztottuk. A hatodik és hetedik osztályos tanulóink kisebb csoportokban művelik ezeket. Közösen döntötték el, milyen magokat vetnek, ki milyen munkát végez. Később palánták is kerültek a földbe, szünetekben, tanítás után lelkesen jártak öntözni. A gondoskodásnak meg lett az eredménye: gyommentes kiskertek egészséges növényekkel. Szeretnénk elismerni a legszorgosabb kertészeket, ezért kertversenyt indítottunk és ezt minden évben meghirdetjük, így iskolánk új hagyománnyal gyarapodhat.

Jakab Márta

Életjelek Akció

Az Életjel felhívás keretén belül a Természetbarát szakkörösök idén is ellátogattak a Pati erdőbe két keréken. A gyerekek a hűs erdőben sok állatot láttak, és új növényeket ismerhettek meg. A csoport a Natura 2000 pályázatán vett részt ezzel a kirándulással.

Jakab Márta

Május

Madarak és fák napja

Minden májusban megünnepeljük ezt a jeles napot. Idén díszmadár kiállítást szerveztünk az iskolánk aulájában. Békefi Géza díszmadarait tanulóinkon kívül az óvodások is megnézték. Békefi Géza kaposújlaki otthonában évtizedek óta foglalkozik a tenyésztéssel. Megígértük, hogy tökmag gyűjtéssel segítjük hobbijában.

Jakab Márta

Április

Természettudományok Doktora

2017. április 25-én Somogyjádon voltunk az Illyés Gyula Általános Iskola által szervezett „Természettudományok Doktora” verseny Kaposvár környéki fordulóján. Iskolánkat négy tanuló képviselte, Máté Laura, Kiss Tamás 8., Miovecz Máté és Csordás Gergely 7. osztályosok. A versenyen hat tantárgyból kellett számot adniuk tudásukról, felkészültségükről: matematika, fizika, kémia, biológia, földrajz és informatika. Számunkra jól sikerült a verseny, diákjaink ügyesek voltak, a következő eredményt érték el:
7. osztály: Csordás Gergely I. helyezés, Miovecz Máté II. helyezés.
8. osztály: Máté Laura I helyezés, Kiss Tamás III. helyezés.
Gratulálunk nekik, és a felkészítő tanáraiknak!

Velnerné Stark Rózsa

Fülemüle Országos Informatika Verseny 2017.

Iskolánkból három tanuló jutott be a „Fülemüle tehetségkutató verseny” országos fordulójába. Csordás Gergely 7. osztályos, Miovecz Máté 7. osztályos és Kiss Tamás 8. osztályos tanuló készítette el az országos fordulóra a pályamunkáját. Mindhárom tanuló jó színvonalú, ötletes prezentációt készített. A szakmai zsűri döntése alapján Csordás Gergely az általános iskolai kategóriában országos III. helyezést ért el. A versenyen 45 iskola képviseltette magát.

Fila Gyula

A Fenntarthatóság-környezettudatosság Témahete

  Iskolánk saját tervezésű programokkal kapcsolódott a Fenntarthatósági témahét rendezvényeihez. A hét minden napján különböző tanórán kívüli programokon ismerkedhettek tanulóink a fenntarthatóság-környezettudatosság fő területeivel.
Részletes program.

Jakab Márta

Digitális Témahét

"" Iskolánk is részt vett az országos Digitális Témahét programsorozatában. Az erről szóló anyagok a következő honlapon találhatók.
http://hunyadidth.blogger.hu/

Dénesné Szak Andrea

Országos sakk csapat diákolimpia

Április első hétvégéjén Szombathelyen rendezték meg az országos sakk csapat diákolimpia döntőjét. Iskolánk mint megyebajnok képviselhette a megyét. Az alsós fiú korcsoportban 32 csapat indult. A verseny nyolc fordulóból állt, valamennyi ellenfelünk nagyvárosi iskolák közül került ki. Csapatunk egy győzelem, három döntetlen és négy vereség mellett a mezőny utolsó harmadában zárt. Az összteljesítményt tekintve egy kicsit elmaradtunk a várakozástól, elsősorban a túlzottan gyors játékunknak köszönhetően. Legjobb pontszerzőnk Máté Adrián lett 4.5 ponttal.

Miovecz János

Március

A víz világnapja

Március 15.

Képek:Facebook/Kaposmérő

Sakk diákolimpia

Szép sikert értek el alsós diákjaink a sakk csapat diákolimpia megyei döntőjén. A nyolc csapatot felvonultató mezőnyben veretlenül szerezték meg az első helyet( hat győzelem,egy döntetlen), így kivívva az országos döntőn való szereplést jogát, melyet március 31 - április 2. között Szombathelyen rendeznek meg. A bajnoki cím sorsa az utolsó fordulóban dőlt el, melyben a tavalyi bajnok siófoki iskola csapatát sikerült legyőzni 3:1 arányban. A csapat tagjai : Tóth Áron, Máté Adrián, Czinkota Bese Máté, Vincze Dániel voltak, Máté és Dani mind a hét partiját megnyerte.

Miovecz János

Február

Fülemüle Országos Informatika Verseny 2017

Ebben a tanévben 3 tanulónk nevezett be a "Fülemüle" informatika versenyre. Csordás Gergely 7.o a Prezi internetes prezentációkészítő szoftver használatát mutatta be. Kiss Tamás 8.o a Visual Basic programozási nyelvről készített prezentációt. Miovecz Máté 7.o a videó készítés menetét, és saját csatorna létrehozását mutatta be. Nagy örömünkre mindhárom tanuló bejutott az országos fordulóba, így hozzáláthatnak az új feladat megoldásához.

Fila Gyula

Megemlékezés Fodor Andrásról

Február 27-én megemlékeztünk Fodor András költőről, falunk szülöttéről. Koszorúval és verssel tisztelegtünk emlékének. A költő "Mérei dombok" című versét Csermann Sándor tanár úr adta elő.

Tanulmányi versenyek a Táncsics Gimnáziumban

Rendszeresen részt veszünk a Táncsics Gimnázium által rendezett informatika versenyen. Eddigi sikereinket ebben az évben tovább gyarapítottuk. Kiss Tamás 8. osztályos tanuló begipszelt jobb kézzel is vállalta a versenyt és az előkelő II. helyezést érte el.
Simon Jázmin a német nyelvi versenyen mérette meg magát, és kimagasló teljesítményéért különdíjat kapott.
A díjakat ünnepélyes eredményhirdetésen vehettük át, Reőthy Ferenc igazgató úrtól.

Fila Gyula

Vers- és prózamondó verseny

2017. február 16-án iskolánk vers- és prózamondó versenyt szervezett az alsó tagozatos tanulók számára. A megmérettetésen 30 gyermek vett részt. A versenyen iskolai tananyagban megjelenő mű nem szerepelhetett. A zsűri – Varga Zsuzsa színművésznő, Schell Zsuzsanna tanárnő, és Csermann Sándor tanár úr – ebben az évben is évfolyamonként értékelte és díjazta a tanulókat. Megdicsértek mindenkit, kiemelték, hogy milyen fontos a mások előtt való szereplés, amit ezen a délutánon is gyakorolhattak iskolánk diákjai. Mindenki győzött, nem csak az oklevelesek, hiszen a legnagyobb ellenfél nem a többi előadó, hanem önmaguk és a lámpaláz, amit sikeresen győztek le még azok is, akik itt-ott megakadtak. Elmondhatjuk, hogy egy jó hangulatú délutánt tölthettünk együtt. Minden résztvevőt emléklappal jutalmaztunk. Gratulálunk mindenkinek! Helyezések.

Drossné Bönöcz Barbara

Farsang

Mint minden évben, idén is eljött az iskolai farsang ideje. A zsűri bemutatása után, az alsóbb évesek egyéni jelmezes felvonulásával kezdődött a délután, így az összes jelenlévő megcsodálhatta a kalózokat, a törpöket, és a többi jelmezest is. Ezután az osztályok produkciója következett, sok humoros előadást láthattunk. Mikor a zsűri elvonult, mi addig a Szülői Munkaközösség által készített finomságokból falatozhattunk, és a tombolán is kipróbálhattuk a szerencsénket. Miután a zsűri kihirdette a nyerteseket, az alsóbb évesek az osztályukban mulathattak még, a felsőbb évfolyamra járóknak pedig, este hat órától discó kezdődött.

Biczó Gréta 5.o

Január

Hüllőkiállítás

„Meleg helyen hüllők halma!
Hogy került egy pont a nyakamba?”.

Miovecz János

Kinder+SPORT Extra

A Kinder+SPORT Extra sportfoglalkozást 2017. január 5-én tartottuk meg . A 12+12+13+13 fős vegyes csapatokban 2-4. osztályos tanulók versenyeztek. A gyerekek az alábbiakban felsorolt gyakorlatokat végezték el:
1. Ugrókötélfogással csapatfutás zsámolykerüléssel, majd kiinduló helyre oszlopba állva.
2. Lapgyűjtés váltófutással 4 perc alatt. A győztes a legtöbbet összegyűjtő csapat lett.
3. Rákjárásban zsámolykerülés labdával
4. Párosan szökkenés óriáslabdával, zsámolykerüléssel
5. Fagyihordás 2 labdával, 2 felfordított bójával a kézben, futásban zsámolykerülés váltófutással.
6. Teremhoki labdaterelgetés egyenes vonalban, zsámolykerüléssel váltófutással.

Mioveczné Kóródi Anikó

December

Karácsonyi ünnepély

Kirándulás Bécsbe

December 1-jén minden Bécsbe készülő diák nagy izgalommal a szívében hajtotta álomra a fejét, a holnap rejtelmeiről álmodva. Hajnalban már az ébresztőórát megelőzve pattant fel a sok izgatott gyermek szeme. A lázas készülődés során azonban az alváshiány súlyos köde telepedett ránk, ami miatt már csak fél gőzzel döcögött tovább a reggel. 5:45-re mindenki megérkezett és az iskola ajtajában gyülekezett. Minden egyes szív hangosan vert, várva a 6 órát, hiszen ilyen korán álomnak tűnhet ez az egész, az elménk játékának csupán, viszont mindenki tudta: ha eljön az a bizonyos 6 óra, mindez valósággá válik. Aztán ez is történt A felkelő nap első sugaraival versenyezve faltuk a kilométereket. Mikor a nap álmos sugarai utolértek, mi szájtátva néztük, ahogy a mellettünk elhaladó rétek, a virágok és a mezők nyújtózkodnak és bontogatják színeiket a napsugarak puha érintése alatt. Beszámoló1. Beszámoló2.

November

Somogy megyei diák önkormányzati gyűlés

Én, Tefner Katrin, a Hunyadi János Általános Iskola egyik 8. osztályos diákönkormányzati tagjaként vettem részt ezen a Somogy Megyei Diákparlamenti gyűlésen. A rendezvény reggel 9 órakor kezdődött a kaposvári Városházán. Körülbelül 80 diák jött el a megyéből. Mikor mindenki elfoglalta a helyét, egyhangúan megszavaztuk, hogy ki legyen a nap szóvivője, illetve ki legyen a jegyzőkönyv- vezető. Miután mindez megtörtént, el is kezdődött maga a gyűlés. Minden küldött, aki fel szeretett volna szólalni, elmondta, milyen észrevételei, problémái vannak az iskolájába. Ezekkel a hiányosságokkal, problémákkal sokan egyetértettek. Ilyen észrevételeket tettek a felszólalók: magas óraszám, sok a tananyag, több pályázatot szeretnének a felszerelés hiány miatt, kevés a szabadidő, emiatt túlterheltek a diákok, hibásak a tankönyvek,stb. Ezek után 10 jelölt közül megszavaztuk, hogy ki legyen Somogy megye képviselője az Országos D.Ö.K. gyűlésen. A jelöltek: Malinkó Borbála, Hajdú Virág, Kelemen Zsolt Béla, Bradánovics Bendegúz, Balogh Zsanett, Kertész Ramóna, Fric Dávid, Kiss Gergely, Balogh Bernadett, Vajter Janka. A választás Hajdú Virágra esett.

Tefner Katrin

A Magyar Labdarúgás Napja

Sakk

November 12-én részt vettünk a Böszörményi Nagy Géza sakk emlékversenyen a Táncsics Gimnáziumban. Sakkozó diákjaink közül 7 fő vett részt a diákversenyen. Volt, akinek ez volt az első komolyabb versenye. Gavallér Bogát szép eredményt ért el, a fiúk mezőnyében első - összetettben második- helyezett lett. Rajta kívül Czinkota Bese Máté, Schvicz András, Takács Zsolt, Máté Adrián, Vincze Dániel, Szalai Boglárka mérette meg magát a 24 fős mezőnyben. A felnőttek között iskolánk két sakk edzője is elindult, Máthé Gáspár és Miovecz János. Miovecz János eredményével Somogy–megye rapid bajnoka lett.

Miovecz János

Október

Töklámpás verseny

Ebben az évben is sok érdekes és fantáziadús töklámpás készült, amit most az iskola előtt állítottunk ki. A nagyszünetben a 8. osztályosok arcfestést is vállaltak. Ennek hatására már mindenki festett mindenkit. Délután megrendeztük a felsősök számára a halloween vetélkedőt. Tanulóink érdekes ügyességi versenyeken vehettek részt.

Jakab Márta és Filáné Varga Éva

Október 23.

Október 23-án emlékeztünk meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról a Faluházban bemutatott „Zeng az ének”című műsorral. A műsort Schell Zsuzsanna tanárnő állította össze, melyben a Hunyadi János Általános Iskola - jelenlegi és három volt- diákjai szerepeltek. Ünnepi beszédet Miovecz János igazgató mondott. A megemlékezés az 56-os emlékmű koszorúzásával, valamint az 56-os kopjafához való fáklyás vonulással, koszorúzással zárult.

Miovecz János

Papírgyűjtés

Osztály 1.o 2.o 3.o 4.o 5.o 6.a 6.b 7.o
Papír 90kg 536kg 794,5kg 512kg 952kg 588kg 885,5kg 1094kg
Karton 8,5kg 24kg 43,5kg 133kg 125,5kg 112kg 106,5kg 74kg
Értéke 1805Ft 10448Ft 15575Ft 11191Ft 19468Ft 12405Ft 17996Ft 21600Ft

Szeptember

Kutatók éjszakája

Magyar Diáksport Napja

Szeptember 30-án csatlakoztunk a Magyar Diáksport Napja rendezvénysorozathoz. Tanulóink többféle sportágban próbálhatták ki állóképességüket, kitartásukat, ügyességüket. Alsós diákjaink versenyfutásban, keresőjátékban, falmászásban, célba dobásban mérték össze erejüket, míg a felsősök hosszútáv futásban (2016 m), versenyfutásban, íjászatban, tollaslabdában, fociban, asztaliteniszben és teremhokiban mérkőzhettek egymással. Felsőben oklevelet kaptak - korosztályonként és nemenként -„Az iskola leggyorsabb tanulója” cím, helyezettjei, míg alsóban üdítővel díjaztuk a leggyorsabb tanulókat.

Miovecz János

Autómentes nap

Iskolásaink az „Európai autómentes nap” (szeptember 22.) alkalmából délelőtt elfoglalták a Hunyadi utca lezárt részét és osztályonként aszfaltrajzokkal fejezték ki, hogy számukra mit jelent az autómentes nap. Délután kerékpáros ügyességi versenyen gyakorolhatták a balesetmentes kerékpározás alapvető szabályait. Fontosnak tartjuk , hogy tanulóinkban erősödjön a környezettudatosság, ismerjék az autóforgalom okozta környezeti, baleseti károk megelőzésének lehetőségeit.

Miovecz János

Tehetségkonferencia

Egy éve lett iskolánk Akkreditált Kiváló Tehetségpont. Idén első alkalommal vettünk részt Kaposváron a Klebelsberg Középiskolai Kollégium által szervezett Tehetség Konferencián. A délelőtti előadásokat követően került sor a Somogy – megyei Tehetségpontok II. módszertani találkozójára, ahol Dénesné Szak Andrea iskolánk tehetségkoordinátora 15 perces prezentáció keretében mutatta be az intézményben folyó tehetséggondozás eredményeit, folyamatát.

Miovecz János

Augusztus

Tanévnyitó ünnepély

Augusztus 31-én tartottuk tanévnyitó ünnepélyünket. A hagyományoknak megfelelően a 7. és 8. osztályosok vezették be az elsősöket. A kis elsősök verset mondtak, majd Miklai Kamilla búcsúztatta az elmúlt vakációt. Miovecz János iskolánk igazgatója köszöntötte a résztvevőket, bemutatta az új kollégákat és az elsősöknek emléklapot adott át. Itt kerültek átadásra a Sió pályázaton kapott iskolatáskák is. A tanévnyitón sok szülő és hozzátartozó is jelen volt.

Fila Gyula